ON-LINE IZLOŽBA : Tisja Kljaković Braić


Galerija     Fundus     Preporuka     Biografije     Događanja     Linkovi     Kontakt



Tisja Kljaković Braić rođena je 30. lipnja 1979. godine u Splitu. Završila je Školu likovnih umjetnosti — smjer slikarski dizajn. U travnju 2003. godine diplomirala je slikarstvo na Umjetničkoj akademiji u Splitu u klasi profesora Gorkog Žuvele. Djela joj se nalaze u fundusu Moderne galerije u Zagrebu, Galeriji Sv. Krševana u Šibeniku, te u privatnim zbirkama diljem svijeta. Često radi kombiniranom tehnikom, visokog reljefa, koristeći drvo i akril.

Do sada je održala 30-tak samostalnih izložbi, sudjelovala u 20-tak skupnih izložbi, a autorica je i knjige 'U malu je uša đava'.  Članica je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika i Hrvatskog društva likovnih umjetnica. Živi i radi u Splitu.



 Osvajač
Osvajač
Ekvilibrist
Ekvilibrist
Ekvilibrist
Ekvilibrist
Kišno popodne
Kišno popodne
Mi smo iznad svega
Mi smo iznad svega
Ne dam te
Ne dam te
Rex
Rex
Sve ružno naka ide ća
Sve ružno naka ide ća
Šetač psa
Šetač psa


Slikarstvo Tisje Kljaković Braić oduvijek je imalo naglašenu intimističku i sinestezijsku kvalitetu, no s vremenom se poetsko polje njezinih slika u potpunosti otvorilo prema poeziji i stopilo sa pjesničkim slikama. Prizori iz života dvoje ljudi, teme osamljenog šetača ili letača, ribara, biciklista koji svi hvataju svoje snove — ili putnika kroz snove i vrijeme — često su bili povezani s podtemom ljudskog akta, ljubavnog zagrljaja, simboličke težnje za prevladavanjem svakodnevnih trica. Zagrljaj koji nas spašava od samoće, prolaznosti i smrti, tiha simbioza prirode, životinja i ljudi; ljubavnici koji se nadaju sreći i spokoju iako se cijeli svijet oko njih ruši — sve su to motivi modernističke lirike, koji su kod Tisje transponirani u slike.

Tisja Kljaković BraićPokisli svatovi, sretni svatovi , kombinirana tehnika-drvo, 84,5×160,0cm 


Povezujući u novom ciklusu slika svoj umjetnički senzibilitet s Arsenovim stihovima jedne od najljepših pjesama suvremene hrvatske lirike, Tisja Kljaković Braić uspostavila je iznimno logičnu dijalektičku relaciju između sebe i pjesnika. Nemojmo zaboraviti kako su oboje kulturološki proizašli iz karakteristične melankolije, sjete i nježnosti Juga, prirodne konfiguracije gdje se beskraj i nedokučivost mora spaja s nebeskim horizontom koji zove u daljine. Stoga ćemo u Tisjinim novim slikama trenutačno prepoznati Arsenov stih „čitav svijet bit će tvoj novi dom“, gdje zagrljaj mladog para reflektira česti osjećaj ljubavnika da su „siročad svijeta“.

I sami često kontempliramo kako bismo mogli „prizemljiti“ oblake, kao metafore naših nedosanjanih ili neispunjenih snova i nadanja, ali i povećati stvarni prostor zemaljske / fizičke / materijalne slobode. Ne postoji u Tisjinim slikama slučajno tako veliki „prazni“ prostor neba, zraka, odnosno, horizonta; kao metafora osobne slobode na svim razinama, gdje tek kao slobodan pojedinac možemo uspješno balansirati i uspostavljati emotivnu i psihičku ravnotežu s drugim segmentima i ljudskim relacijama u životu.

Ipak, prostor Tisjinih slika sve je samo ne bezbrižan, dopadljiv, zaigran ili čak — bezopasan. Neka nas ne zavara njezin prividno jednostavan crtež i suzdržan tonski raspon slika, reducirana slikarska gesta. U njezinim slikama postoji ona skrivena, pomalo krvožedna dimenzija ljubavnih odnosa, gdje se obiteljski sklad u trenutku može transformirati u otvoreni rat za vrijeme ručka, ravnoteža balasiranja na žici / ljestvama / klaviru otkriti u punini vlastita pada u emotivne ponore, a letač ili skakač mogu tresnuti na zemlju ili više nikada ne izroniti iz mora. Temi slobode suprotstavljena je tema osamljenosti i propalih čežnji, jednako kao što nam se često u životu pas otkriva kao jedini najodaniji i najlojalniji pratitelj.

Tisja Kljaković BraićJedna obična ljubavna slika, kombinirana tehnika-drvo, 80,0×102,5cm 


U novoj seriji slika, odnosno, slikoreljefa u kombiniranoj tehnici, Tisjino je slikarstvo dotaklo razinu emotivne i duhovne zrelosti koja nije uobičajena u njezinoj generaciji. Na rubu slikarstva snova, ali još uvijek tako čvrsto vezana uz ljepotu naših malih intimnih zemaljskih cirkusa, Tisja je ostala radikalno posvećena principu da sve velike i važne teme budu prezentirane jednostavno, bez ikakve velike geste, patetike, naracije, drame i naturalizma. To je rijetko svojstvo, i stoga nije slučajno da promatrajući njezine slike zaista možemo čuti stihove Arsena, Sabola, Šoljana i Britvića.

Iva Körbler




 



Galerija     Fundus     Preporuka     Biografije     Događanja     Linkovi     Kontakt