PETAR HRANUELLI — GALERIJA REMEK-DJELA, 2013.


Galerija     Fundus     Biografije     Događanja     Linkovi     Kontakt

Petar Hranuelli rođen u Supetru na otoku Braču. Izlaže od 1994. godine na tridesetak samostalnih i više od šezdesetak skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Dobitnik je više nagrada, priznanja ( Pučišća, M.Lošinj, Antalija, Zagreb ) i autor je nekoliko javnih skulptura ( Gospić, Sekulići ) . Djela mu se nalaze u javnim i privatnim zbirkama ( Hrvatska, Slovenija, Njemačka, Nizozemska, Italija, Austrija, Srbija, Turska, London, Španjolska... ) . Član je HDLU-a Zagreb. Živi i stvara u Zagrebu." Anđeo na biku "
" Anđeo na biku "
" Bull Rider "
" Bull Rider "
" Kupila mali motorin..."
" Kupila mali motorin..."
" Mali motorin "
" Mali motorin "
" Stidljiva"
" Stidljiva"
" Venera na motorinu "
" Venera na motorinu "
" Venera na romobilu "
" Venera na romobilu "
" Venera na šekretu "
" Venera na šekretu "


Petar Hranuelli godinama u svojim skulpturama razrađuje temu Venera koje su s vremenom postale i njegov zaštitini znak. Klešući ih u mramoru, ili svom omiljenom materijalu bračkom  kamenu, razrađivao ih je u najrazličitijim varijacijama, uvijek naglašavajući njihove zaobljene, senzualne oblike. Više ili manje apstrahirajući formu, Hranuelli je u ciklusom Venera dao hommage svojoj nepresušnoj inspiraciji — Willendorfkoj Veneri, ali i nekim umjetnicima poput Constantina Brancusija čije je djelo čvrsta točka uporišta svih njegovih skulptura bilo da se radi o Venerama, Anđelima, Katedralama...

Kao i čuvena prethistorijska Venera tako i ona koju kleše Hranuelli ima u sebi nešto iskonsko što ju čini privlačnom. Savršena na neki način u svom svojem nesavršenstvu, Hranuellijeva Venera je u jednom trenutku počela živjeti nekim svojim životom — od statične, zatvorene mase, postupno se oslobođala i iskoračila svojim volumenom i pokretom u prostor. A kad se činilo da je temu Venera do kraja iscrpio, Hranuelli je zaokrenuo smjer pristupivši joj s dozom humora, poigravajući se s njom i ironizirajući svaku mogućnost da sebe i ono što radi predstavi na pretenciozan način. Venera u Hranuellijevoj novoj interpretaciji postaje lik u vlastitom univerzumu. Ona se vozi na romobilu i motoru te postaje dio priče koja se tek treba ispričati.

Romina Peritz

Galerija     Fundus     Biografije     Događanja     Linkovi     Kontakt