ON-LINE IZLOŽBA : Vanja Tumpić


Galerija     Fundus     Izdvajamo     Preporuka     Biografije     Događanja     Linkovi     KontaktVanja Tumpić rođena je 29. veljače 1972 god. u Zagrebu. Završila je Školu primjenjenih umjetjosti u Puli. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu odsjek slikarstvo, kod profesora E. Kokota, Z. Kesera, Z. Vrkljana. Član je HZSU, HDLU-a, HDLU Istre i Likovne kolonije Rovinj. Živi i radi u Zagrebu i Rovinju.


1.
1.
2.
2.
3.
3.
4.
4.
5.
5.
6.
6.
7.
7.
8.
8.
9.
9.Iako se u svojem dosadašnjem stvaralaštvu već bavila i ljudskim figurama odnosno licima, slikarica Vanja Tumpić ipak je najprepoznatljivija po vedutama i pejzažima. Motivi su to kojima će se ona uvijek i iznova rado vraćati, neprestano ih varirajući te na taj način u njih unoseći diskretne ali znakovite pomake. Ono što se, međutim, gotovo nikada ne mijenja geografska je lokacija iz koje umjetnica generira svoju inspiraciju. Riječ je o pitomu mediteranskom ugođaju Istarskoga poluotoka, ozračju gdje Vanja često boravi i — svjesno ili ne – upija sve njegove kolorističke, ali isto tako i oblikovne čari. Kamene kućice i uličice nerijetko nepravilnih oblika, plavetnilo neba, zelenilo mjestimičnih krošanja i žarko žutilo sunca u njezinu će se slikarstvu uzajamno prožimati, miješati te stapati u nadasve složene kompozicije, za koje nije moguće sa sigurnošću ustvrditi jesu li po svojim karakteristikama pretežito organičke ili pak geometrijske. 

Vanja Tumpić, Prolaz kroz zavičaj 2011, akril-platno, 35×55cm


Vanja je slikarica kontrasta i dinamične ravnoteže; silnice na njezinim slikama raznolike su i naglašeno vibrantne, a sve to u pravilu rezultira impulzivnim  ali nimalo kaotičnim vizurama kod kojih će cjelina logično izrastati iz svakog, pa tako i onog naizgled najmanje istaknutog detalja. Jer, nevažnih detalja ovdje zapravo i nema. Kao što, naime, složenim glazbenim kompozicijama nije moguće oduzimati tonove, isto vrijedi i za slikarstvo Vanje Tumpić, gdje svaki potez kistom, svaka koloristička sekvenca ili pak linijska odrednica igraju aktivnu ulogu u završnom definiranju cjelokupne vizualne situacije. Autorici na jedan doista začudan način polazi za rukom uskladiti racionalne s intuitivnim slikarskim postupcima, pri čemu svoje motive razgrađuje sve do granica apstraktnih formi da bi u konačnici ipak ostala vjerna figurativnoj prepoznatljivosti. Možemo li Vanjino slikarstvo okarekterizirati dekorativnim? Nesumnjivo možemo. Ali, ovdje se nipošto ne radi o ispraznoj dekorativnosti što dolazi kao sama sebi svrha. Dekorativnost ovih slika posljedica je autoričine integralne stopljenosti s omiljenim joj ozračjem, kojega — prije nego što će ga zabilježiti na svojim platnima — prethodno itekako intenzivno doživljava i proživljava. Vanja zapravo slika vlastite osjećaje, a u istarskim motivima pronaći će svojevrsne katalizatore za njihovu i više nego uvjerljivu artikulaciju.

Vanja Tumpić, Prolaz kroz zavičaj 2011, akril-platno, 70×30cm


Vanja Tumpić u potpunosti je svjesna modernističke slikarske tradicije, ponajprije orfizma, fovizma ili apstraktnog ekspresionizma; određeni utjecaji, dakako, vidljivi su. Pa ipak, zahvaljujući izravnim i ničim sputanim osjećajima što ih — ponajprije posredstvom istarskih pejzaža i veduta — već godinama dojmljivo prenosi i na promatrače, ova slikarica nedvojbeno je uspjela ostvariti jednu dosljednu, posve osobnu, a samim time i pažnje vrijednu poetiku.

Vanja Babić

Galerija     Fundus     Izdvajamo     Preporuka     Biografije     Događanja     Linkovi     Kontakt