ON-LINE IZLOŽBA : Nives Kavurić-Kurtović

(Zagreb, 18. siječnja 1938. — Zagreb, 30. listopada 2016.),hrvatska slikarica i akademkinja HAZU.


Galerija     Fundus     Preporuka     Biografije     Događanja     Linkovi     Kontakt
Nives Kavurić-Kurtović rođena je 18. 1. 1938. u Zagrebu, gdje nakon gimnazije upisuje Akademiju likovnih umjetnosti 1957. godine. Diplomirala je grafiku i slikarstvo 1962. u klasi prof. Frane Baće. Od 1962. do 1967. bila je suradnica Majstorske radionice Krste Hegedušića. Samostalno izlaže od 1963. godine. Od 1971. članica je Galerije Forum. U statusu samostalne umjetnice djeluje do 1983., kada počinje raditi kao profesorica na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Godine 1997. postala je redovna članica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, kao prva žena akademik u Hrvatskoj. Slikarstvo N. K. Kurtović zasniva se na lirskom prikazivanju ljudske figure. Unatoč tome ne ustručava se dotaknuti ozbiljnije teme, te teme koje opisuju stanje duha. Tako često nailazimo na figure žena, ljubavnika i slično. Često ispisuje svoje ili tuđe tekstove. Služi se stečevinom informela i novog shvaćanja prostora. Njene figure, gotovo bestjelesno lebde u prostoru, a istovremeno djeluju stvarno s naturalističkim detaljima. Slikarica je prepoznatljivog rukopisa, harmoničnog kolorita i poetiziranih naslova. Članica je HDLU-a, a studijski je boravila i izlagala diljem Europe i SAD-a. Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja u Hrvatskoj i inozemstvu, među kojima su najprestižnije prva nagrada 1967. u Parizu na Biennalu mladih, 1968. prva nagrada u Grazu, 2. Internationale Malerwochen, 1973. godišnja nagrada "Josip Račić", 1982. u Rijeci Grand prix na 8. međunarodnoj izložbi originalnog crteža, 1990. u Zagrebu na 25. zagrebačkom salonu prva nagrada za slikarstvo, 1999. u Zagrebu središnja nagrada "Vladimir Nazor". Ima više od stotinu samostalnih i oko tisuću skupnih izložbi. Djela joj se nalaze u muzejskim, galerijskim i privatnim zbirkama u Hrvatskoj i svijetu.( KLIKOM NA FOTOGRAFIJU DOBIVATE VIŠE DETALJA O DJELU )


U stanju izloženosti, otvorenosti, ranjivosti i zdvajanja  Nives  K. -K. je svoje biće i svoje tijelo pretvorila u medij i instrument prijenosa unutrašnje seizmografije jednog od najpoetičnijih, najreskijih, emocionalno lucidnih i u svojoj umjetničkoj konfesiji neporecivih  opusa u hrvatskoj likovnoj umjetnosti.  Očiju širom otvorenim u najvećoj usredotočenosti duha, tijela Nives K.-K.  svjedoči svojem zurenju u poniranje i izranjanje života kojega stvara  — i sama u njega ponirući i izranjajući iz njega  istodobno ranjena i zacjeljena.  On je izvan gravitacije, izvan središta i izvan svjetovnog. Pulsira izvan dimenzija (pa i vremena) prelijevajući se preko rubova površina u izričaju koji svojom linijskom grafijom i obrisom podjednako  biva crtežom i slikom i pismom. 


NIVES KAVURIĆ KURTOVIĆ, Mačka, 2009., serigrafija 3/190, 54×68 cm 


U crtežu i pismu koji je hraniteljski i koji se hrani na humusu prvobitne praznine podloge gdje se u prešutnom suglasju, u ritmu disanja, dinamici geste i traga ruke ispisuje panoptička slika svijeta. Između (pra)počela ili izvora te kraja i zamračenja — koje može biti i svijetlo praznine ili punine — Nives je stvarala, rastirala i diseminirala populaciju svih gestacijskih doba, razgradila je mitove i njihovu genealogiju, dotakla je opća mjesta  vlastite i naše zajedničke osjetljivosti. Milosrđe i zazor, pobunu i pomirenje, odbijanje i prihvaćanje, nježnost i čuđenje. Zaludnost, podsmjeh, smijeh. Jednom oslobođeni demoni čuvstva postali su neukrotivi i žive simultano u lelujavom amnionskom prostoru gdje se  naslanjaju jedni o druge, odupiru se jedni od drugih  ili snubljuju ljubavnom blagošću. Pripitomljavaju se u strukturama –  koje su u selidbi sferama  atopičnih fantazija privremene — čiji je prostor obitavanja fluidan, beskonačan, neoznačen, neimenovan i promjenjiv.

( iz teksta Margarita Sveštarov Šimat)
Galerija     Fundus     Preporuka     Biografije     Događanja     Linkovi     Kontakt